Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

Voor de tweede residentieperiode van 2023 zijn Elise Hoebeke en Fleuri Ngapy te gast in het DIVA atelier. Ze gaan in gesprek en komen meer vertellen over hun werk. 

Elise Hoebeke 

Elise Hoebeke is geïnteresseerd in een wereld waarin ruimte, objecten en sieraden op een samenhangende manier samenkomen. Ze is op zoek naar manieren om ruimte en architectuur te verbinden met sieraden. Ze beschouwt het menselijk lichaam als een cruciale schakel tussen deze elementen. Haar werk stelt kritische vragen over gevestigde systemen zoals standaardisatie en massaproductie in contrast met kunst en ambacht. Ook onderzoekt ze hoe we diverse elementen en objecten in ons dagelijks leven waarderen. Binnen haar werk maakt ze gebruik van fictie en verbeelding als metafoor om nieuwe mogelijkheden te verkennen en te ontsnappen aan vaststaande standaarden.  

Fleuri Ngapy 

Fleuri La Belle Ngapy haalt inspiratie uit mythologieën, cultuur en beweging. Haar afstudeercollectie genaamd 'Embracing Black' staat centraal in haar reis om weer in contact te komen met haar Congolese roots. Ze ontwerpt afrokam amuletten en kettingen om de oude Congolese kosmologie te belichten en tegelijkertijd hedendaagse zwarte trots en identiteit te vieren in de witte westerse wereld waarin ze leeft. 

Haar amuletten en kettingen vertalen gesproken kosmologie naar materiële en spirituele rituelen, waarbij ze de drager aanmoedigt om hun huidskleur en Afrikaanse afkomst te omarmen. Dit werk is het resultaat van haar onderzoek naar wat het betekent om een persoon van kleur te zijn, vooral met Afrikaanse wortels, in een witte Europese samenleving. Fleuri streeft ernaar om in haar praktijk dekolonisatie en postkolonialisme te verkennen, gebruikmakend van haar rol als ontwerper met een dubbele afkomst. 

Programma   

  • Verwelkoming 
  • DIVA talk
  • Vragen van het publiek 
  • Receptie atelier DIVA 

Wanneer?   

Reserveer je gratis ticket voor de DIVA talk op donderdag 19 oktober om 19u30 uur in de leeszaal van het museum. Deuren openen om 19 uur. 

Heb je niet tijdig kunnen reserveren? Geen nood, je kan altijd nog een ticket verkrijgen op het moment zelf. 

Waar? 

Leeszaal bibliotheek. 

Ingang: Kaasstraat 13, 2000 Antwerpen 

Taal    

Nederlands / Engels