Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

MASTERCLASS

Helena Schepens

‘Opus Interrasile. Perforatietechnieken toegepast op zilver.’

DIVA nodigt zilversmid Helena Schepens uit voor een vierdaagse masterclass over perforatietechnieken toegepast op zilver. Van 23 maart tot 26 maart kunnen acht kandidaten (professionele zilver- en goudsmeden, juweelontwerpers of ambitieuze studenten) deelnemen aan deze boeiende masterclass. Snel inschrijven is de boodschap! 

Wat houdt de masterclass in?

De Latijnse term Opus Interrasile is afgeleid van het werkwoord interradere, wat zoveel wil zeggen als ‘tussendoor’ of ‘open schrapen’. Het beschrijft de techniek van het perforeren en openwerken van een plaat uit edelmetaal. Met deze techniek kun je delicate en complexe ontwerpen uitvoeren die veel weg hebben van kantwerk. Deze techniek geeft goud- of zilverwerk een zekere lichtheid en transparantie.

Tijdens de masterclass deelt Helena Schepens haar kennis over het werken met verschillende perforatietechnieken. Ze demonstreert het openwerken van edele metalen met levendige en vibrerende patronen. De manier waarop je een zilveren voorwerp kan openwerken, en het contrast tussen wat blijft en verdwijnt, komt uitvoerig aan bod tijdens de masterclass. Om tot een resultaat te komen met deze vrij eenvoudige techniek is veel vaardigheid en geduld vereist.

Over Helena Schepens

Helena Schepens (* 1981, BE - Antwerpen) studeerde zilversmeden aan de Academie voor schone kunsten in Antwerpen en vervolgens aan de Royal College of Art in Londen. Sinds 2007 runt ze haar eigen atelierin Antwerpen. Helena is een internationaal gerenommeerde zilversmid. Ze won in 2004 de Rotary International Award voor zilversmeden en in 2006 de Goldsmith's Company Award en The New Designers Award. Ze werd finalist in de Loewe Craft Prize 2017 en door de Loewe Foundation uitgenodigd als jurylid voor de editie van 2018.

Ze werd geselecteerd voor internationale tentoonstellingen als de Loewe Crafts Prize (Madrid), Europese prijs voor toegepaste kunst (Mons), de 15de, 17de, en 19de Zilvertriënnale (Hanau) en Homo Faber (Venetië). Helena ontwierp in opdracht de Henry van de Velde Awards  van 2009  en 2013. Ze nam deel aan internationale kunstbeurzen als Collect, Inhorgenta en PAN. Haar werk wordt veelvuldig in binnen- en buitenland getoond.

 

Voor wie? 

Deze masterclass is voor professionele zilver- en goudsmeden, juweelontwerpers en ambitieuze studenten die geïnteresseerd zijn in deze techniek. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze over competente technische vaardigheden beschikken en een open en nieuwsgierige houding aannemen. 

Hoe inschrijven?

Slechts acht kandidaten kunnen deelnemen aan de masterclass. Daarom willen we jouw motivatie voor deelname aan de masterclass graag horen. Inschrijven kan tot en met zondag 1 maart 2020. 

AANVRAAGFORMULIER

Het museum stelt een team van deskundigen samen om een selectie uit de kandidaturen te maken. Kandidaten ontvangen vóór 4 maart 2020 een antwoord.

Bijkomende informatie

Taal: Engels

Aantal deelnemers: 8

Data: maandag 23 maart tot en met donderdag 26 maart 2020

Uren: 10:00 - 17:00 uur, inclusief één uur voor een lunch

Tarief: € 600 (excl. BTW) (inclusief dagelijkse lunch, één diner, toegang tot het museum en symposium van 28 maart)

Locatie: Studio DIVA: Kaasstraat 13

Materialen en gereedschappen: de meeste materialen en gereedschappen worden voorzien. Deelnemers brengen hun eigen handgereedschap mee. 

Vragen?

Voor alle verdere vragen kun je mailen naar: tom.iriks@divaantwerp.be