Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

Pracht en praal in Antwerpen tijdens 1923

Masterstudent Geschiedenis Pipa Tyssen en DIVA medewerker An Labis wekken de Juweelenstoet uit 1923 heel even weer tot leven aan de hand van publicaties en een filmopname.  

Honderd jaar geleden – op 12, 15 en 19 augustus 1923 – trokken 15 praalwagens, 66 groepen en 2000 figuranten door de stad! Met deze 2,5 kilometer lange ‘Juweelenstoet’ vierde Antwerpen de heropleving van de diamantnijverheid na de oorlogsjaren. Kosten noch moeite werden gespaard. Gespreid over drie dagen zouden minstens anderhalf miljoen mensen getuige zijn geweest van het spektakel. Met de stoet zette de diamantsector de stad Antwerpen weer helemaal op de kaart als diamantcentrum van de wereld.

 

Wie? 

Pipa Tyssen is master student Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. In functie van een stage onderzocht Pipa, in opdracht van het DIVA museum, de beschikbare bronnen over de Juweelenstoet en kaderde die in een breder marketingverhaal van de diamantsector anno 1923. In deze DIVA talk licht Pipa zijn onderzoek toe aan de hand van de leukste en pittigste anekdotes en tonen we bijzonder beeld- en filmmateriaal van de stoet.

An Labis was meer dan dertien jaar bibliothecaris bij DIVA. An geeft toelichting bij de publicaties over de Juweelenstoet uit 1923 die op dat moment gepresenteerd worden in de leeszaal. Zij geeft ook een korte uitleg over de Bijzondere Collecties van de bibliotheek, waar deze publicaties deel van uitmaken.

 

Programma  

  • 11.00u: verwelkoming door moderator Tom Iriks

  • 11.05u: gesprek met Pipa Tyssen

  • 11.30u: gesprek met An Labis

  • 11.45u: vragen van het publiek 

  • 12.00 tot 13.00u: receptie DIVA atelier en binnentuin

 

 

Juweelenstoet 2023

Juweelenstoet 2023