DIVA bibliotheekcollectie
Onze gespecialiseerde bibliotheekcollectie is uniek in België en vormt een uitzonderlijke bron van informatie en inspiratie. De collectie telt ongeveer 23.000 titels en bevat boeken, tijdschriften, jaarboeken en veilingcatalogi. Naast een uitgebreide onderzoeksbibliotheek, bewaart DIVA ca. 1.800 kostbare werken als Bijzondere Collecties.
-1.jpg)
Onderzoeksbibliotheek
De onderzoeksbibliotheek van DIVA biedt gespecialiseerde publicaties die inhoudelijk aansluiten bij de museumcollecties edelsmeedkunst, juwelen en diamant.
Er is ook een uitgebreide chronologische, typologische en iconografische documentatie, voornamelijk over (Belgische) edelsmeedkunst, maar ook over juwelen en diamant.
Je kan in onze bibliotheek ook terecht voor informatie over:
-
toegepaste kunsten: metalen, glas, keramiek, munt- en penningkunde, design, meubelkunst, interieurvormgeving
-
handboeken over technieken en ambachten
-
kunstgeschiedenis en -stijlen
-
cultuurgeschiedenis
-
economische geschiedenis
-
gespecialiseerde tijdschriften, jaarboeken en veilingcatalogi

Bijzondere Collecties
De bibliotheek bewaart ook een historisch en cultureel waardevolle erfgoedcollectie, waarvan het grootste deel stamt uit het ‘Oud Fonds’ uit de beginjaren van het Sterckshof. Sinds 1992 verzamelt de bibliotheek onder meer originele bedrijfspublicaties en modelboeken van Belgische zilverbedrijven en edelsmeden/juweliers en oude handboeken met betrekking tot het ambacht.
Chronologisch worden de Bijzondere Collecties in twee deelcollecties onderverdeeld: oude drukken en moderne preciosa. De oude drukken omvatten alle gedrukte werken uitgegeven vóór 1831. Moderne preciosa zijn de drukwerken van latere datum, die omwille van hun waarde of kwetsbaarheid specifieke bewaaromstandigheden vragen.
Enkele pareltjes uit onze bibliotheek kan je digitaal bewonderen op de website van Flandrica. De relevante oude drukken werden opgenomen in de Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV), een online bibliografie van publicaties gedrukt in Vlaanderen voor 1801.