Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Lepels kennen we allemaal. Ze bestaan al eeuwenlang in allerlei vormen en formaten en behoren tot één van de oudste uitvindingen door de mens. Tijdens deze workshop leer je de basistechniek voor het smeden van een zilveren lepel. En als je wil kun je hier nog een zilveren vork aan toevoegen.

Hoe worden lepels gemaakt?  

Tegenwoordig worden lepels meestal op grote schaal gemaakt in roestvrij staal en met behulp van zware pers- en vormmachines. Traditioneel werden lepels gesneden uit hout, ivoor of bot en vanaf de 15de eeuw gesmeed in brons, messing, tin en uiteindelijk zilver.

Het smeden van een lepel is een erg intensief proces. Je vertrekt van een staaf zilver die geleidelijk aan in vorm wordt gesmeed met behulp van een aambeeld en een zware smeedhamer. Tijdens dit proces wordt het zilver meerdere keren verwarmd of gegloeid. Dit zorgt ervoor dat het zilver te vormen is tijdens het hameren. In tegenstelling tot ijzer worden non-ferrometalen zoals zilver en goud niet ‘heet’ of ‘roodgloeiend’ gesmeed omdat ze dan sneller breken of afbrokkelen.

Tijdens de workshop kom je stap voor stap alles te weten over hoe je je lepel kan vormen en uiteindelijk afwerken. Smeden is een heel oude techniek die eenvoudig en leuk is om te doen. Ervaren hoe een hard en edel materiaal verandert in een nuttig, mooi en bruikbaar object is erg bijzonder en bijna magisch.

Kun je niet wachten om te zien hoe lepels worden gesmeed? Bekijk dan alvast dit filmpje op YouTube.

Voor wie, door wie?

Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen enkele voorkennis vereist. Eens je de basistechnieken in de vingers hebt, kun je je als gevorderde uitleven met je eigen ontwerpen of een stap verder gaan en een vork smeden.

Tijdens de workshop zitten beginners en gevorderden door elkaar en wordt iedereen op maat begeleid door Max Gielis (°1977). Hij studeerde zilversmeden aan Sint Lucas Antwerpen, is docent aan de RHoK Academie in Brussel en werkte als zelfstandig zilversmid o.a. in opdracht voor Gijs Bakker en Koen Wijngaerden.

Praktische info workshop

De workshop vindt plaats in het atelier van DIVA, Kaasstraat 7, 2000 Antwerpen, telkens van 9u30 tot 16u30, tenzij anders vermeld.

Deelnemers kiezen minstens twee dagen uit de beschikbare data en schrijven zich via de online ticketmodule van DIVA in voor de workshop. De plaatsen zijn beperkt tot 6 inschrijvingen per dag. Wil je langer dan twee dagen inschrijven? Dat kan. Kies dan bij inschrijving de extra dagen die je wenst te komen.

De workshop gaat door op volgende data: 

  • Maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus 2020

Kostprijs van de workshop:

  • € 105 per dag (incl. 21 % BTW)
  • 10 % korting voor vrienden van DIVA

Materialen om één lepel te maken zijn inbegrepen. Wil je meerdere lepels maken, dan kun je bij DIVA materiaal aankopen of zelf meebrengen.

Over de middag laten we de handen even rusten en genieten we van een middagpauze (lunch en drank niet inbegrepen). Er is een keuken met koelkast om je lunch in te bewaren. Overnachting is niet inbegrepen, maar er zijn voldoende logies in de buurt.

MAX_GILLIS_ATELIER_41

Max Gielis in zijn atelier.

Meer info aanvragen kan via tom.iriks@divaantwerp.be of +32 (0)3 360 52 52.

Zie je je genoodzaakt je workshop te annuleren? Tot een week (7 werkdagen) voor de aanvang van de workshop betaal je € 50 administratiekosten. Annuleer je minder dan een week voor de startdatum van de workshop, dan ben je het volledige bedrag verschuldigd. Je kunt wel steeds een plaatsvervang(st)er voorstellen. De organisator behoudt zich het recht om de workshop te annuleren bij te weinig (betalende) inschrijvingen. Dan krijg je het volledige bedrag terugbetaald.

Tickets kopen

Waar

Studio DIVA, Kaasstraat 7

Gerelateerde publicaties

Lees meer
Studio DIVA