Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert

Van 5 maart tot 15 augustus 2021 presenteert DIVA de tentoonstelling Masterpieces in Miniature: Schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert. Deze reizende tentoonstelling wordt georganiseerd door het Victoria en Albert museum (V&A) uit Londen. Voor de allereerste keer zal er een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie te zien zijn op het Europese continent. Sommige objecten, zoals de 16de-eeuwse patrijsbeker, zijn exclusief in Antwerpen te bewonderen.

Over de tentoonstelling

Masterpieces in Miniature is een ode aan de indrukwekkende erfenis van Rosalinde en Arthur Gilbert. Je krijgt de kans om de schatten uit de Gilbertcollectie van zeer dichtbij te bewonderen. 

Je dompelt je onder in de wereld van de Gilberts en hun oogverblindende collectie. Je maakt kennis met Rosalinde en Arthur Gilbert en hun verzamelgewoontes, gaat mee op reis in een zoektocht naar uitzonderlijk vakmanschap en maakt kennis met beroemde historische figuren zoals tsarina Catharina de Grote, keizer Napoleon I en koningin Victoria. Een absoluut topstuk is de snuifdoos van Frederik de Grote, koning van Pruisen. 

Virtuele tour

Ook vanuit de veiligheid van je eigen huis wandel je online binnen in Masterpieces in Miniature. Volg de cirkels op de grond om te navigeren in de tentoonstelling. Deze tour werkt het best op je computer of tablet.

Klik op de afbeelding hieronder om te starten. 

 

Een grootse verzameling
De verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert is een eerbetoon aan schitterend gemaakte objecten, waarvan het grootste deel in edele metalen en vaak kleinschalig van grootte. Ruim veertig jaar verzamelde het koppel nagenoeg 1000 Europese meesterwerken op het vlak van edelsmeedkunst, gouden (snuif-)dozen, email en mozaïeken van de 16de tot 20ste eeuw. Hun passie voor vakmanschap en schoonheid resulteerde in een verzameling die vandaag ongeëvenaard is.

De Gilberts

Arthur (1913-2001) en Rosalinde Gilbert (1913-1995) maakten in het Londen van de jaren 1930 hun eerste fortuin in de mode-industrie. Ze ruilden Londen voor hun nieuw ontworpen villa in Beverly Hills en startten met een succesvolle vastgoedonderneming in de Verenigde Staten. Een tweede succesverhaal volgde kort daarop. In hun zoektocht naar mooie dingen ontwikkelde zich al snel een passie voor verzamelen. Het koppel reisde de wereld rond op zoek naar de mozaïeken en de allerbeste objecten in goud, zilver en email.  

De wens om hun collectie publiek toegankelijk te maken was voor het koppel van wezenlijk belang. In de jaren 1970 werd de collectie ondergebracht in het Los Angeles County Museum of Art, waarna het in 2000 verhuisde naar het Somerset House in Londen en uiteindelijk sinds 2008 gepresenteerd wordt in het V&A in Londen. Voor het eerst is een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie op het Europees continent te zien waarna de tentoonstelling doorreist naar Azië en Amerika.  

Wil je alvast meer lezen over de Gilberts en hun collectie? Bekijk hier alvast het magazine.

Dries Otten (°1978) staat in voor de scenografie van Masterpieces in Miniature. De Antwerpse interieurarchitect, meubelontwerper en scenograaf is gekend voor zijn ludieke kleurgebruik met historische referenties. Hij tekende reeds voor de scenografie van tentoonstellingen in het TextielMuseum, Bozar en Texture.  

Curator:  
Alice Minter, curator van de Rosalinde en Arthur Gilbertcollectie – V&A 
Jessica Eddie, assistent-curator van de Rosalinde en Arthur Gilbertcollectie – V&A 

Over het V&A: 
Het Victoria en Albert Museum in Londen is hét museum voor kunst en design met ongeëvenaarde collecties, zowel wat reikwijdte als diversiteit betreft die 5000 jaar van menselijke creativiteit weergeven. Het museum werd in 1852 opgericht om kunstwerken voor het publiek beschikbaar te maken en Britse ontwerpers en producenten te inspireren. Vandaag wil het V&A de creatieve sector uitdagen, de volgende generatie uitdagen en iedereens verbeelding aanspreken.

Waar

DIVA, Suikerrui 17-19

Antwerpen - BE - 2000