Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert

Van 5 maart tot 15 augustus 2021 presenteert DIVA de tentoonstelling Masterpieces in Miniature: Schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert. Deze reizende tentoonstelling wordt georganiseerd door het Victoria en Albert museum (V&A) uit Londen. Voor de allereerste keer zal er een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie te zien zijn op het Europese continent. Sommige objecten, zoals de 16de-eeuwse patrijsbeker, zijn exclusief in Antwerpen te bewonderen.

Over de tentoonstelling

Masterpieces in Miniature is een ode aan de indrukwekkende erfenis van Rosalinde en Arthur Gilbert. Je krijgt de kans om de schatten uit de Gilbertcollectie van zeer dichtbij te bewonderen. 

Je dompelt je onder in de wereld van de Gilberts en hun oogverblindende collectie. Je maakt kennis met Rosalinde en Arthur Gilbert en hun verzamelgewoontes, gaat mee op reis in een zoektocht naar uitzonderlijk vakmanschap en maakt kennis met beroemde historische figuren zoals tsarina Catharina de Grote, keizer Napoleon I en koningin Victoria. Een absoluut topstuk is de snuifdoos van Frederik de Grote, koning van Pruisen. 

De snuifdoos is gevormd uit chrysoprase, een zeldzame edelsteen gedolven in Silezië, en bezet met hardstenen en diamanten. De diamanten werden gekleurd door ze over lichtroze, groene en citroengele metaalfolies te zetten. 

De Lafayettevaas, een monumentale Franse vaas in verguld zilver, Parijs, 1830-1835 © De Rosalinde en Arthur Gilbert Collectie, in bruikleen bij het Victoria en Albert Museum in Londen
Een mand met fruit en bloemen. Een paneel in micromozaïek, Rome, ca. 1840-1850 © De Rosalinde en Arthur Gilbert Collectie, in bruikleen bij het Victoria en Albert Museum in Londen
Gouden snuifdoos met diamanten monogram Koningin Victoria, Hanau, gedateerd 24 september 1837 © De Rosalinde en Arthur Gilbert Collectie, in bruikleen bij het Victoria and Albert Museum in Londen

Een grootse verzameling

 
De verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert is een eerbetoon aan schitterend gemaakte objecten, waarvan het grootste deel in edele metalen en vaak kleinschalig van grootte. Ruim veertig jaar verzamelde het koppel nagenoeg 1000 Europese meesterwerken op het vlak van edelsmeedkunst, gouden (snuif-)dozen, email en mozaïeken van de 16de tot 20ste eeuw. Hun passie voor vakmanschap en schoonheid resulteerde in een verzameling die vandaag ongeëvenaard is.

De Gilberts

Arthur (1913-2001) en Rosalinde Gilbert (1913-1995) maakten in het Londen van de jaren 1930 hun eerste fortuin in de mode-industrie. Ze ruilden Londen voor hun nieuw ontworpen villa in Beverly Hills en startten met een succesvolle vastgoedonderneming in de Verenigde Staten. Een tweede succesverhaal volgde kort daarop. In hun zoektocht naar mooie dingen ontwikkelde zich al snel een passie voor verzamelen. Het koppel reisde de wereld rond op zoek naar de mozaïeken en de allerbeste objecten in goud, zilver en email.  

De wens om hun collectie publiek toegankelijk te maken was voor het koppel van wezenlijk belang. In de jaren 1970 werd de collectie ondergebracht in het Los Angeles County Museum of Art, waarna het in 2000 verhuisde naar het Somerset House in Londen en uiteindelijk sinds 2008 gepresenteerd wordt in het V&A in Londen. Voor het eerst is een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie op het Europees continent te zien waarna de tentoonstelling doorreist naar Azië en Amerika.  

Patrijsbeker, Neurenberg, 1598-1602 © De Rosalinde en Arthur Gilbert Collectie, in bruikleen bij het Victoria and Albert Museum in Londen

Catalogus 

Masterpieces in Miniature – Treasures from the Rosalinde and Arthur Gilbert Collection 

Prachtig geïllustreerde catalogus in klein formaat die de omvang en inhoud van de tentoonstelling vastlegt. Het inleidende deel wordt gevolgd door het overzicht van een honderdtal prachtige kunstwerken uit de Gilbertcollectie: zilveren en gouden schatten, micromozaïeken, snuifdozen en email miniaturen. De laatste hoofdstukken gaan dieper in op het onderzoek naar deze wereldberoemde collectie en laten museumconservatoren en wetenschappers aan het woord. Ze staan stil bij het vakmanschap en belichten de geschiedenis en herkomst van enkele schitterende objecten.  

Auteur: Alice Minter, met bijdragen van Jacques Schuhmacher en Joanna Whalley 

De catalogus kost € 12 en kan je in het museum aankopen. Je kan de catalogus ook van thuis uit bestellen (e-mail: administratie@divaantwerp.be).

Specificaties: 220 x 155 mm (staand), Paperback (met flappen), 112 p., 110 illustraties, Engels

V&A_MiM_cover_website

Coverbeeld catalogus: Masterpieces in Miniature

Dries Otten (°1978) staat in voor de scenografie van Masterpieces in Miniature. De Antwerpse interieurarchitect, meubelontwerper en scenograaf is gekend voor zijn ludieke kleurgebruik met historische referenties. Hij tekende reeds voor de scenografie van tentoonstellingen in het TextielMuseum, Bozar en Texture.  

Curator:  
Alice Minter, curator van de Rosalinde en Arthur Gilbertcollectie – V&A 
Jessica Eddie, assistent-curator van de Rosalinde en Arthur Gilbertcollectie – V&A 

Over het V&A: 
Het Victoria en Albert Museum in Londen is hét museum voor kunst en design met ongeëvenaarde collecties, zowel wat reikwijdte als diversiteit betreft die 5000 jaar van menselijke creativiteit weergeven. Het museum werd in 1852 opgericht om kunstwerken voor het publiek beschikbaar te maken en Britse ontwerpers en producenten te inspireren. Vandaag wil het V&A de creatieve sector uitdagen, de volgende generatie uitdagen en iedereens verbeelding aanspreken.


Praktische info:  

  • Wanneer: vrijdag 5 maart t.e.m. zondag 15 augustus 2021 
  • Waar: DIVA, Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen 
  • Openingstijden: maandag tot zondag, woensdag gesloten, 10u00 - 18u00 
  • Tickets: standaardtarief € 12 per persoon
  • Catalogus: € 12 
Tickets kopen

Waar

DIVA, Suikerrui 17-19

Antwerpen - BE - 2000