Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Symposium: different colours of contemporary silverwork! 

Naar aanleiding van de 19de Zilvertriënnale nodigt DIVA prominente binnen- en buitenlandse zilversmeden uit om te komen spreken over hun werk. Met de Zilvertriënnale willen we de artistieke hedendaagse zilversmeedkunst onder de aandacht brengen. Objecten zoals vazen, schalen en bestek tonen ons de trends en vernieuwingen binnen de zilversmeedkunst op het vlak van concept, techniek en vormgeving. Opvallend voor deze 19de editie zijn kleinere voorwerpen die sierlijk en tegelijk technisch zeer verfijnd zijn. Het ontwerp is hierbij belangrijker dan de functie: wat op het eerste zicht normale gebruiksvoorwerpen lijken, zijn voor hun functie toch niet zo geschikt. De makers achter sommige van deze objecten en ideeën laten we tijdens dit symposium zelf aan het woord.

Op het programma staan de zilversmid Juliane Schölß, winnares van de 19de Zilvertriënnale. Zij neemt je mee in het ontwerp- en productieproces van haar winnende ensemble kleurrijke bekers. De twee Belgische kandidaten David Huycke en Helena Schepens komen hun werk toelichten aan de hand van een artist talk. De winnares van de jongere promotieprijs Naama Haneman komt haar tactiele werken tonen en toelichten. Zilversmid en jurylid Simone ten Hompel gaat in gesprek met Tom Iriks, atelierverantwoordelijke DIVA, over opvallende trends in de zilversmeedkunst en ze bespreken enkele van haar werken. Een must voor liefhebbers van hedendaags zilver en design!

Programma

  • 10:30 – aanmelding en koffie
  • 11:00 – artist talk door Naama Haneman
  • 11:45 – artist talk door Helena Schepens
  • 12:30 – lunch
  • 14:00 – artist talk door JulianeSchölß
  • 14:45 – gesprek Simone ten Hompel en Tom Iriks
  • 15:30 – pauze
  • 16:00 – artist door David Huycke
  • 16:45 – nabespreking
  • 17:00 – receptie

Taal: Engels

Tickets: €50 volwassenen, €35 reductie (-26 jaar en vrienden van DIVA) Tickets zijn inclusief drank en broodjes lunch en toegang tot het museum.

(c) Juliane Schölß Tablett - Auseinandergestellt 2017 Foto Eva Jünger
(c) Juliane Schölß Tablett - Auseinandergestellt 2017 Foto Eva Jünger
(c) Juliane Schölß Tablett - Auseinandergestellt 2017 Foto Eva Jünger
Dropar (c) Helena Schepens
(c) DarkMoon - David Huycke (2019)
(c) Candle holder - Naama Haneman
 

Sprekers

Juliane Schölß (° 1977, D - Neurenberg) is de winnares van de 19de Zilvertriënnale. Haar bijdrage draagt de titel Tablett mit Gefäßen (2017) en is een kleurrijk ensemble van bekers. Juliane Schölß studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Regensburg en ging vervolgens naar de Academie voor Schone Kunsten in Neurenberg om goud en zilversmeden te studeren onder leiding van professor Ulla Mayer. Haar werk wordt momenteel vertegenwoordigd door Galerie Rosemarie Jäger en is te vinden in collecties als het Victoria & Albert Museum en de Danner Foundation.

Simone ten Hompel (* 1960, D - Bocholt) was samen met goudsmid Maike Dahl en curator Dr. Sabine Runde, jurylid voor de 19de Zilvertriënnale. Simone ten Hompel studeerde eerst aan de Hogeschool in Düsseldorf en vervolgens aan de Royal College of Art in Londen waar ze haar master als zilversmid behaalde. Simone ten Hompel was gastdocent aan de Academie voor Schone Kunsten in Neurenberg van 2012 tot 2013. Sinds 2007 is ze verbonden aan de London Metropolitan University en werkt ze daarnaast in haar eigen studio te Londen. Haar werken zijn te vinden in talloze collecties van Europese musea en regelmatig te zien in tentoonstellingen en solopresentaties. Ze ontving tussen 1984 en 2018 tal van onderscheidingen.

Helena Schepens (* 1981, BE - Antwerpen) studeerde zilversmeden aan de Academie voor schone kunsten in Antwerpen en vervolgens aan de Royal College of Art in Londen. Sinds 2007 runt ze haar eigen atelierin Antwerpen. Helena is een internationaal gerenommeerde zilversmid. Ze won in 2004 de Rotary International Award voor zilversmeden en in 2006 de Goldsmith's Company Award en The New Designers Award. Ze werd finalist in de Loewe Craft Prize 2017 en door de Loewe Foundation uitgenodigd als jurylid voor de editie van 2018.

Ze werd geselecteerd voor internationale tentoonstellingen als de Loewe Crafts Prize (Madrid), Europese prijs voor toegepaste kunst (Mons), de 15de, 17de, en 19de Zilvertriënnale (Hanau) en Homo Faber (Venetië). Helena ontwierp in opdracht de Henry van de Velde Awards  van 2009  en 2013. Ze nam deel aan internationale kunstbeurzen als Collect, Inhorgenta en PAN. Haar werk wordt veelvuldig in binnen- en buitenland getoond.

Naama Haneman (° 1987, GB - Londen) ontving de 3de Lions Club Hanau jongeren promotieprijs tijdens  de 19e Zilvertriënnale. Ze is zilversmid met meer dan 4 jaar ervaring in design en beeldende kunst. Ze is afgestudeerd als master aan de Sir John Cass Faculteit voor kunst, architectuur en design in Londen en in 2012 opnieuw afgestudeerd aan de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem. Naama exposeert wereldwijd met zilverwerk en sieraden. Ze werd geselecteerd voor Talente 2019 en de Goldsmiths 'Fair onderscheidde haar afstudeerproject in 2018.

David Huycke (° 1967, BE - Sint-Niklaas) werd geselecteerd voor de 19de Zilver triënnale met zijn object Dark moon (2019). Hij maakte naam met zijn schalensets en zijn innovatieve benadering van de traditionele granulatietechniek. David Huycke is een onderzoeker en werkt als een alchimist die telkens de grens van het onmogelijke opzoekt. Zijn experimenten en ideeën vinden hun finaliteit in objecten die een mate van stilte uitstralen en een natuurlijke vanzelfsprekendheid hebben. Alsof het werk niet op een andere manier had kunnen worden gemaakt.

Het werk van David Huycke wordt wereldwijd getoond in galerijen en musea en is te zien in collecties zoals in het Design Museum Gent, het V&A London, het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau, het Indianapolis Museum of Art, DIVA Antwerpen en in vele andere collecties. In 2007 en 2019 ontving hij de Beierse staatsprijs voor hedendaagse ambachten. In 2010 behaalde hij zijn doctoraat met een onderzoeksproject naar de artistieke relevantie van de oude granulatietechniek. David Huycke is professor aan de PXL-MAD School of Arts Hasselt en aan de Faculteit Architectuur en Kunsten van de Universiteit Hasselt. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Marzee en Adrian Sassoon Ltd, Londen.

 

Tickets kopen

Waar

DIVA, Suikerrui 17-19

Antwerpen - BE - 2000