Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

DIVA's Wonderkamer. De benaming spreekt tot de verbeelding, het interieur doet dromen. Het is niet alleen de eerste kamer die je betreedt wanneer je het museum binnenstapt, maar het concept Wonderkamer vormt ook de inspiratiebron voor een reeks tijdelijke tentoonstellingen.

De collectiepresentatie van DIVA start met DIVA’s Wonderkamer. In deze hedendaagse interpretatie van een kunstkamer komen waardevolle objecten uit alle windrichtingen samen in een cocon van luxe. Bezoekers maken er kennis met het roemrijke verleden van Antwerpen, de stad die tijdens de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw koploper was in de productie en distributie van kunst en luxeartikelen. Edelsmeedkunst, juwelen, edelstenen en exotische curiosa als kokosnoten, schelpen en koraal waren zeer geliefd. In haar Wonderkamer vertelt DIVA meer over deze objecten en hun verzamelaars.

Toonaangevende gastcuratoren

Met een focus op edelsmeedkunst, juwelen en diamant wil DIVA een steentje bijdragen aan de verwondering, nieuwsgierigheid en kennisuitwisseling die materiële cultuur kan opwekken. Daarom nodigt ze binnen haar tijdelijke programmering toonaangevende gastcuratoren uit om een persoonlijke Wonderkamer te creëren. In aanmerking komen: verzamelaars, mecenassen, kunstenaars, edelsmeden, decorateurs, architecten, modeontwerpers, fotografen, juweelontwerpers en designers. Ze mogen putten uit de museumcollectie en deze aanvullen met andere (kunst)voorwerpen. Zo wordt het begrip ‘verwondering’ vanuit verschillende invalshoeken belicht en verbonden aan edelstenen en edele metalen.


Wonderkamer I: Axel Vervoordt

DIVA nodigde de Antwerpse kunsthandelaar en binnenhuisarchitect Axel Vervoordt uit om als eerste een persoonlijke Wonderkamer samen te stellen. Al sinds het begin van de jaren 1980 brengt hij tijdens de Biënnale des Antiquaires in Parijs kunstvoorwerpen op verrassende wijze samen. Ook cureerde hij vanaf 2007 verschillende tentoonstellingen in Palazzo Fortuny in het kader van de Biënnale van Venetië. Zo verhandelde hij in die periode de Antwerpse uilenbeker, dankzij de Koning Boudewijnstichting vandaag een van de topstukken in de collectie van DIVA. Ook de vergulde tazza met golfpatroon, die de cover van de tentoonstellingscatalogus siert, ging door zijn handen.

De tentoonstelling liep van 19 oktober 2018 tot 28 april 2019.

Met bruiklenen uit: Victoria & Albert Museum (Londen), Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Brussel) en de MAS Collecties (Antwerpen)

Met kunstwerken van onder andere: Anish Kapoor, Pablo Picasso, Alexander Calder, Jan Fabre, Wim Delvoye, Jan II Brueghel, Lucas Cranach, El Anatsui, Jef Verheyen, Lucio Fontana, Marina Abramovic, David Huycke, Paul Van Hoeydonck, Octave Landuyt en Niki de Saint Phalle.

 


Wonderkamer II: Wouters & Hendrix

Voor de tweede Wonderkamer in 2019 kreeg het ontwerpersduo Katrin Wouters & Karen Hendrix carte blanche om te onderzoeken en te verbeelden wat hen verwondert en inspireert. Ze diepten voor de gelegenheid iconische juwelen uit eigen archief op en lieten zich eveneens inspireren door parels uit de DIVA-collectie, hedendaagse kunst en curiosa.  

Wouters & Hendrix’ fascinatie voor opmerkelijke verhalen en edele metalen vormden de leidraad van de tentoonstelling. De drie museumzalen kregen elk een eigen thema: goud, zilver en curiositeiten. Precieuze objecten en alledaagse vondsten kregen betekenis in persoonlijke composities. De unieke assemblages die zo eigen zijn aan hun werk, zorgden voor een explosie aan vormen en kleuren. Samen met scenograaf Bob Verhelst vertaalden ze de eigenzinnige en surrealistische Wouters & Hendrix-huisstijl in een verrassende scenografie, waarin trompe l'oeuils, contrasten en uitvergrotingen centraal staan.

De tentoonstelling liep van 13 september 2019 tot 16 februari 2020.

Met bruiklenen van onder andere: Design Museum Den Bosch, Joods Historisch Museum Amsterdam, Galerie Ronny Van de Velde, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Brussel, MAS Antwerpen, Stedelijk Museum Amsterdam, Vlaamse Gemeenschap.

Met werken en juwelen van: Ann Veronica Janssens, Aarich Jespers, Daniël von Weinberger, David Bielander, Evan Holloway, Fausto Melotti, Grayson Perry, Jesus Rafaël Soto, Leo Dohmen, Louise Bourgeois, Lucio Fontana, Man Ray, Marcel Broodthaers, Marcel Duchamp, Marcel Mariën, Marina Yee & Martin Margiela, Meret Oppenheim, Michel François, Monika Brugger, Niki de Saint Phalle, Oscar Jespers, Oxana Shachko, Paul Joostens, Philip Aguirre, Pol Bury, René Heyvaert, Salvador Dali, Van Cleef & Arpels, Walter Swennen en Xavier Somers.