Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Het Diamantmuseum in Antwerpen

DIVA, Home of Diamonds verbindt Antwerpen opnieuw met alle facetten van zijn briljant verleden. 500 jaar Antwerpse diamantgeschiedenis fungeert als één van de uitgangspunten in DIVA's huis. En dat is niet toevallig.


Jaren ’70: het allereerste Diamantmuseum in de Jezusstraat

Onder impuls van de Provincie Antwerpen werd al in 1968 bewust gekozen om diamant als belangrijke toeristische troef uit te spelen en een eigen Diamantmuseum op te richten. Het allereerste Diamantmuseum zag het licht in 1972 op de eerste verdieping van het Provinciaal Veiligheidsinstituut in de Jezusstraat.

De kern van de presentatie bestond uit werktuigen om diamant te bewerken, de zogenaamde collectie ‘diamantalaam’, die de provincie had gekregen.


1988: verhuis naar de Lange Herentalsestraat

Het museum barstte stilaan uit haar voegen en in 1988 verhuist de collectie naar een gebouw vlakbij de Antwerpse diamantwijk.

Hier kwam het diamantverhaal verspreid over drie verdiepingen uitgebreider en didactischer aan bod. Een goed beveiligde schatkamer toonde de kunsthistorische evolutie van het diamantjuweel.


2002: historisch pand op het Astridplein

Al snel bleek ook de locatie in de Lange Herentalsestraat te krap. Het Provinciebestuur besloot daarom het Diamantmuseum in 2002 opnieuw te verhuizen, ditmaal naar een gerenoveerd historisch pand op het Koningin Astridplein, vlakbij het Centraal Station en op een steenworp van de diamantwijk.

Behalve het thematisch diamantverhaal werden bezoekers op elke verdieping aangetrokken door de schatkamers. Die hermetisch afsluitbare ruimtes gevuld met diamanten in diverse vormen en kleuren werden aangevuld met een unieke collectie zowel historische als hedendaagse diamantjuwelen, geselecteerd in de context van het diamantverhaal.

Ook tijdelijke exposities zoals Bling Bling. De Kroonjuwelen van de Hip Hop (2007) of Diamond Divas (2008) vonden plaats in de schatkamers van het museum.

interieur diamantmuseum

Interieur voormalig Diamantmuseum


2012: Op naar een nieuw hoofdstuk

Het Diamantmuseum aan het Koningin Astridplein 19-23 sloot de deuren in 2012 wegens verbouwingen aan de Elisabethzaal die zich in hetzelfde pand bevond.


 

2018: DIVA opent de deuren

In mei 2018 opende het voormalige Diamantmuseum onder een andere vorm én samengevoegd met de collectie van het voormalig Zilvermuseum de deuren langs de Suikerrui en was DIVA, Antwerp Home of Diamonds officieel geboren.

 

Gerelateerde publicaties

Internationale handelskamer_copyright DIVA Sven Coubergs_klein
Lees meer
Diamantmuseum met een hart voor zilver
Een briljant museum

DIVA, het nieuwe diamantmuseum, neemt je mee in de wereld van glamour en luxe; de wereld van juweliers en edelsmeden.

louisemertens diva
Lees meer
DIVA tot leven gewekt
Een schitterende DIVA

DIVA brengt een prikkelende combinatie van objecten, onderzoek, historische context met verhalen, emoties en ensceneringen.

Beeld_Sterckshof
Lees meer
DIVA's zilververleden
Waar het allemaal begon

Zilver is niet louter materie. Als edel metaal heeft zilver een bijzondere uitstraling die extra cachet geeft aan DIVA. De roots van DIVA liggen daarom ook bij het Zilvermuseum.

Bekijk ook

Gebouw_DIVA
Lees meer
Praktische info

DIVA is elke dag geopend van 10u tot 18u, met uitzondering van woensdag.

bib-24-voorkeur-an
Lees meer
Bibliotheek
zoek in de collectie
Lees meer
Zoek in de collectie

Ga aan de slag en duik in de rijke en boeiende collectie van DIVA.