Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in het wereldcentrum van de diamant: Antwerpen.​ Je maakt kennis met de rijke geschiedenis van diamant en edelsmeedkunst in Antwerpen en ontdekt alles over de handel, het vakmanschap en de consumptie van de ultieme luxegoederen.

DIVA opende in mei 2018 als een samensmelting van het voormalige Diamantmuseum en het Zilvermuseum. In een statig gebouw op een steenworpafstand van de Grote Markt worden diamanten, juwelen en zilver op een hedendaagse en interactieve manier getoond.

Naast de letterlijk schitterende collectie, biedt het museum een divers programma. Volg bijvoorbeeld een workshop in het eigen DIVA atelier. Of breng eens een bezoek aan onze bibliotheek.

Historische ligging voor zilversmeden en handelaars

De wijk achter het Antwerpse stadhuis, waar DIVA gelegen is, was (en is) al meer dan 500 jaar een site waar edelsmeden en juweliers woonden, werkten en hun product verkochten. Vooral sinds de Gouden Eeuw van Antwerpen tref je hier een bloeiende handelsbuurt aan met onder meer het huis waarin ontelbaar vele goud- en zilversmeden waren gehuisvest. In de Hofstraat bevindt zich het huis “Den Rhyn” waarachter een 16de-eeuws pand schuilt met een binnenkoer. Hier was de eerste handelsbeurs van Antwerpen gevestigd, verbonden met “het ambachtshuis van de Natie van de goud- en zilversmeden”. Tot slot bevindt zich vlakbij de Zilversmidstraat, al sinds 1307  de verblijfplaats van zilversmeden en drijvers.

Deze historiek biedt het museum extra context en zorgt voor een rijkelijk gestoffeerd arsenaal aan verhalen waarin alle objecten en het productaanbod worden gekaderd.  

Gerelateerde publicaties

render 1 diva
Lees meer
DIVA, a Brilliant Story
Een briljant museum

Duik in de online tentoonstelling en bewonder DIVA´s briljante collectie. Je maakt kennis met de rijke geschiedenis van diamant en edelsmeedkunst in Antwerpen en ontdekt meer over...

Bekijk ook

Bezoek_het_museum_2
Lees meer
Plan je bezoek

Bekijk DIVA's openingsuren en tarieven en ontdek wat er te doen is.

louisemertens diva
Lees meer
Geschiedenis

Ontdek de rijke voorgeschiedenis van het museum.

Cover catalogus Fifties
Lees meer
Publicaties

Ontdek een verscheidenheid aan wetenschappelijke publicaties rond edelsmeedkunst, juwelen en diamant.