Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Diamant, juwelen en zilver

DIVA's butler Jérome, jouw persoonlijke gids, neemt je mee op een interactieve, emotionele ontdekkingsreis langs de verschillende aspecten van edelsmeedkunst, juwelen en bovenal diamant. Daarom heet het nieuwe diamantmuseum dan ook DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Je ontdekt er DIVA's verborgen schatten en nog zoveel meer in haar schitterende (t)huis.

Je maakt niet enkel kennis met de rijke geschiedenis van edelsmeedkunst in Antwerpen, maar je ontdekt bovendien alles over de handel, het vakmanschap en de consumptie van luxeproducten in ons wereldcentrum voor diamant.

DIVA, Antwerp Home of Diamonds als nieuwe naam voor de versmelting van het Zilver- en Diamantmuseum legt de nadruk op diamant. Dit omwille van de rol die diamant als economische motor voor de Scheldestad al eeuwenlang vervult. Maar tegelijk is het museum zo veel meer dan diamant. Dankzij de uitzonderlijke collectie edelsmeedkunst van het vroegere Zilvermuseum, maakt het de brug naar de wereld waarin diamant het meest op haar plaats is: de wereld van glamour en luxe; de wereld van juweliers en edelsmeden.

 

Uitzonderlijke collectie edelsmeedkunst

DIVA's zilvercollectie is uniek. De collectie die uit het voormalig Zilvermuseum in het kasteel Sterckshof in Deurne komt, bestaat uit zo’n 1400 zilveren kunstvoorwerpen die een half millennium Belgische edelsmeedkunst omvatten. Het Antwerps zilver is het best vertegenwoordigd, vooral uit het ancien régime (oud bestuur van voor de Franse Revolutie van 1789). De collectie is bijzonder rijk aan tafelzilver, maar er is ook toilet-, gilden- en kerkelijk zilver. De collectie vertelt het verhaal van luxueus Antwerpen, Vlaanderen en België.

Unieke historische ligging

De wijk achter het Antwerpse stadhuis, waar DIVA gelegen is, was (en is) al meer dan 500 jaar een site waar edelsmeden woonden, werkten en hun product verkochten. Vooral sinds de Gouden Eeuw van Antwerpen tref je hier een bloeiende handelsbuurt aan met onder meer het huis “De Gulden Sterre” waarin goudsmid Jacob van der Vijlen al in 1497 twee winkels ‘bediende’ en het huis “Den Luipaert” waarin ontelbaar vele goud- en zilversmeden waren gehuisvest. Ook vlakbij bevinden zich zowel het geboortehuis van Antoon Van Dijck (1599-1690) als dat van Jacob Jordaens (1593-1678). In de Hofstraat bevindt zich het huis “Den Rhyn” waarachter een 16de eeuws pand schuilt met een binnenkoer. Hier was de eerste handelsbeurs van Antwerpen gevestigd, verbonden met “het ambachtshuis van de edelsmeden”. Ook vlakbij, op de hoek van de Grote en de Kleine Koraalberg, staat het huis “Den Coraeltack” zoals het in 1579 werd genoemd. Het huis werd aan de juweliers en kooplieden, gespecialiseerd in edelgesteenten toegewezen. Tot slot bevindt zich vlakbij de Zilversmidstraat, al sinds 1307 de verblijfplaats van zilversmeden en drijvers.

Deze historiek biedt het museum extra context en zorgt voor een rijkelijk gestoffeerd arsenaal aan verhalen waarin alle objecten en het productaanbod worden gekaderd. Ook het DIVA atelier, een hedendaags atelier voor workshops en masterclasses over edelsmeedkunst, gelegen op de DIVA-site, knoopt opnieuw aan bij dit schitterend verleden.

Gerelateerde publicaties

render 1 diva
Lees meer
DIVA, a Brilliant Story
Een briljant museum

De vaste collectie van DIVA komt tot leven in zes zalen die elk een verhaal vertellen. Ga mee op een tijdreis doorheen 500 jaar vakmanschap en ambacht en bewonder DIVA´s briljante...

Wonderkamer
Lees meer
Wonderkamers in DIVA
Een briljant museum

DIVA presenteert tijdelijke tentoonstellingen waaronder de reeks ‘Wonderkamer’. Ontdek hier welke gastcuratoren een eigen Wonderkamer samenstelden.

louisemertens diva
Lees meer
DIVA tot leven gewekt
Geschiedenis

DIVA brengt een prikkelende combinatie van objecten, onderzoek, historische context met verhalen, emoties en ensceneringen.

Bekijk ook

Bezoek_het_museum_2
Lees meer
Plan je bezoek

Bekijk DIVA's openingsuren en tarieven en ontdek wat er te doen is.

louisemertens diva
Lees meer
Het museum

Ontdek de drijfveren en het team achter DIVA.