Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Duik in de online tentoonstelling van 'DIVA, a Brilliant Story'

Onze tentoonstellingszalen zijn tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken. De vernieuwde tentoonstelling 'DIVA, a Brilliant Story' opent voor publiek op 24 maart 2023.

In tussentijd ben je van harte welkom in de pop-up museum shop op de Grote Markt. Of wandel online binnen in de digitale rondleiding 'DIVA, a Brilliant Story' (2022)

Volg de cirkels op de grond om te navigeren in de tentoonstelling. Deze tour werkt het best op je computer of tablet.

Klik op deze link om de rondleiding te starten. 

Virtuele tour: DIVA, a Brilliant Story

Wil je meer lezen? Bekijk onze digitale publicaties via deze link.


Over 'DIVA, a Brilliant Story' (2022)

De vaste collectie van DIVA komt tot leven in zes zalen die elk een verhaal vertellen. Ga mee op een tijdreis doorheen 575 jaar vakmanschap en ambacht en bewonder DIVA´s briljante collectie.

DIVA's verhaal komt tot leven in zes zalen die elk een verhaal vertellen. DIVA, a Brilliant Story vertelt over het exotische karakter van luxeartikelen in de Wonderkamer, over het vakmanschap van diamant en edelsmeedkunst in het Atelier, over Antwerpen als het wereldcentrum van de diamanthandel in de Internationale Handelskamer, over de plaats van luxe-objecten in het dagelijkse leven in de Eetkamer, over het vraagstuk rond ethiek en echtheid in de diamantsector in de Kluizenruimte, en over de wereld van DIVA in het Boudoir.

De vaste collectie van DIVA neemt je mee op tijdreis langs 575 jaar diamant, juwelen en zilver. De verschillende zalen brengen steeds een ander element naar voren. Ontdek het exotische karakter van luxeartikelen, de makers en het ambacht achter deze objecten, de positie van Antwerpen als diamanthoofstad van de wereld, ethische vraagstukken rond diamant, hoe je echt van nep kan onderscheiden en dompel je bovenal onder in de schoonheid van de stukken.


De Wonderkamer 

De eerste stappen in DIVA’s huis zet je in haar verbazingwekkende Wonderkamer. In deze hedendaagse interpretatie van een collectiekamer - vormgegeven door Gert Voorjans - komen objecten uit alle windrichtingen samen in een cocon van luxe. Je maakt er kennis met het roemrijke verleden van Antwerpen. De stad was tot het midden van de zeventiende eeuw koploper in de productie en distributie van kunst en luxeartikelen. Edelsmeedkunst, juwelen, edelstenen en exotische curiosa als kokosnoten, schelpen en koraal waren zeer geliefd. In haar Wonderkamer vertelt DIVA meer over deze objecten en hun verzamelaars.

DIVA's Wonderkamer (by Gert Voorjans)


Het Atelier

Zilver moet gepoetst worden, zo niet wordt het ‘zwart’. Dat is algemeen geweten. De verscheidenheid aan technieken om zilver tot leven te wekken is ontzettend breed: drijven, graveren, het gebruiken van gietmodellen, ciseleren, draad trekken, bruneren, stempelen, stippelgravure enzovoort. Het atelier van een edelsmid kent dan ook vele soorten gereedschappen. De technieken en het proces van edelsmeden worden in de tweede kamer, het Atelier, duidelijk gemaakt aan de bezoekers. Eén wand is gewijd aan de edelsmeedkunst en de andere zijde aan het evenzo moeilijke als boeiende vak van diamantslijper. Het vakmanschap van een diamantslijper doet niet onder voor dat van edelsmid. Het is een ambacht dat gepaard gaat met een ongeëvenaarde precisie en enorme vakkennis.

DIVA's atelier


Internationale Handelskamer 

DIVA’s butler neemt je daarna mee naar het universum van de internationale diamanthandel. Een multimediale wereldbol maakt in een oogopslag duidelijk waarom Antwerpen het wereldcentrum voor diamant was en nog steeds is. Via geprojecteerde handelsroutes op een multimediale globe zie je de wegen die diamant al 550 jaar naar Antwerpen leiden. In zeven geanimeerde kortfilms komen bijzondere historische personages aan het woord die een belangrijke rol hebben gespeeld in de diamanthandel naar Antwerpen. Maar geen nood, DIVA’s butler wacht op je tot je zelf naar de volgende kamer wil.

Internationale Handelskamer


De Eetkamer 

In de volgende ruimte nodigt DIVA je uit aan haar surrealistische compositie van tafels aan te schuiven. Een overdonderende hoeveelheid luxueus tafelservies staat er op een feestmaaltijd te wachten. Flarden van conversaties prikkelen je nieuwsgierigheid. Een centraal hoorspel voert je mee in een sfeer van decadentie en overvloed. Etiquetteregels en verhalen over Antwerpse adellijke families duiden het gebruik van zilver en het verschil tussen arm en rijk. Kinderen kunnen van onder de tafel bekijken wat er zich rondom hen allemaal afspeelt. Langs de wanden worden juwelen getoond uit verschillende periodes met bijhorende silhouetten. Kijk hier hoe historische personages vertellen over hun eetgewoonten.

Internationale Handelskamer
DIVA's Eetkamer


De Kluis 

Alvorens je je in DIVA’s boudoir begeeft, stap je binnen in een hoog beveiligde kluis. We zetten je zelf aan het denken. In de kluis beantwoord je een aantal vragen, met als dé hamvraag: is het echt of vals? Een schat aan kennis en verhalen geeft zich prijs wanneer je een aantal vragen beantwoordt. DIVA wijdt je in in de wereld van synthetische diamanten en certificaten, van echte en valse zilvermerken, … Een assortiment aan doe-het-zelf testen, filmfragmenten en animaties geeft je een inkijk in verschillende soorten diamantcriminaliteit en de bestrijding ervan. Je komt vanalles te weten over de methoden om onderscheid te maken tussen nep en authentiek.

DIVA's Eetkamer
DIVA's Kluis


Het Boudoir 

DIVA buitengaan, doe je in stijl. Betreed DIVA’s heuse juwelenboudoir waar ze haar meest kostbare schatten bewaart. Elk juweel heeft een betekenis, een geschiedenis en een persoonlijk verhaal. Je wordt ondergedompeld in de wereld van glamour met koninginnen, operazangeressen, pop- en filmsterren. Je leert er alles over hun invloed op de ontwikkeling van juwelen... Ontdek er de DIVA in jezelf!

DIVA's Kluis