Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Neem mee een kijkje in de eetkamer en maak kennis met historische personages en hun eetgewoonten.

Antwerpen liep tot het begin van de zeventiende eeuw voorop op het gebied van productie en distributie van luxeartikelen. 

Anthonis vertelt hier hoe hij in 1610 tafelde en hiermee graag zijn rijkdom demonstreerde:

Vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw ging het echter snel bergaf met de stedelijke economie. Smaakveranderingen en modewisselingen oefenden rond 1700 een belangrijke invloed uit op de economische crisis die Antwerpen trof. Geleidelijk aan richtte de consument zich meer op de opkomende Franse mode. 

Kijk hier hoe Catharina, echtgenote van een bierbrouwer, tafelde in 1670:

De Franse kunst en cultuur waren toonaangevend in de achttiende eeuw en hadden veel invloed op de stijlontwikkelingen in de Zuidelijke Nederlanden. De hof- en hoofdplaats Brussel werd het na te volgen modecentrum in eigen land. In de loop van de achttiende eeuw werd de eettafel uitgerust met allerlei voorwerpen in functie van een steeds meer verfijnde eetcultuur: stellen voor olie en azijn, zouten mosterdvaten, strooiers voor peper en suiker, sauskommen en terrines. Een luxueuze tafel, sierlijk gedekt met een grote  verscheidenheid aan gebruikszilver, was de ideale manier om zich te onderscheiden en een bij elkaar passend zilveren servies was een begerenswaardig statussymbool. Het was echter zodanig duur dat het zelden in één keer kon worden aangekocht.

Hier beschrijft Maria Lucretia hoe ze haar tafel liet dekken in 1780:

Na de Franse Revolutie was het hof niet langer het centrum van macht en luxevertoon.

Bekijk hier hoe Antoon en zijn gasten aten in 1865:

Ook in België taande in de negentiende eeuw de macht van de adel en maakte een nieuwe elite opgang, die voornamelijk bestond uit industriëlen en bankiers. België was koploper in het industrialisatieproces waarmee de kloof tussen arme en rijk vergrootte. Terwijl de arbeidersklasse vooral leefde van aardappelen en roggebrood, vertoonde elitevoedsel steeds meer variatie. De culinaire vernieuwing verspreidde zich vanuit Frankrijk.

Benieuwd hoe een feestelijke maaltijd in 1898 verliep? Mevrouw Lesiere vertelt het je hier: