Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Het is niet meer dan passend om temidden het fifties zilver even stil te staan bij het bredere perspectief van de sierkunsten. In het midden van de twintigste eeuw kenden de kunstambachten een opmerkelijke bloei. Provinciale commissies voor kunstambachten werden opgericht om die bloei te sturen en te stimuleren. Op tal van lokale tot zelfs internationale tentoonstellingen werd het scheppend talent van nieuwe generaties Belgische ambachtelijke kunstenaars in de kijker geplaatst. Dit artikel behandelt één zo’n tentoonstelling uit de beginjaren van het Sterckshofmuseum.

Wanneer de hele wereld zijn beste beentje voorzet op Expo 58, kan ook de provincie Antwerpen daarbij niet ontbreken! Maar waar de overige Belgische provincies hun toeristische trekpleisters promoten, gooit Antwerpen het met Scheppend Ambacht in de provincie Antwerpen resoluut over een andere boeg. In een modern provinciehuis werden bezoekers vergast op een showcase van het beste dat creatief talent uit de eigen gouw voortbracht. De boodschap: Antwerpen is een bloeiende artistieke provincie waar kunstambachten moeiteloos op een industriële productie kunnen inspelen en bovendien niet zouden misstaan naast gelijkaardige displays in de internationale paviljoenen op de wereldtentoonstelling.

Steunend op de ervaring van de Provinciale Commissie voor Kunstambachten en niet het minst ook de expertise van Piet Baudouin, conservator van het toenmalig Museum voor Kunstambachten Sterckshof, werd een verbluffende tentoonstelling samengesteld. Het resultaat was een gevarieerde collectie recent werk van het kruim van de ambachtelijke kunstenaars uit de provincie Antwerpen. Ruim 150 stukken waren er te zien, van glasramen en boekbanden, over meubilair en ceramiek, tot edelsmeedwerk en wandtapijten, om slechts de meest opvallende categorieën aan te halen.

Het artikel schept een beeld van het Antwerpse provinciepaviljoen op de wereldtentoonstelling te Brussel en het uiteenlopende palet van kunstambachten waar bezoekers in een uniek kader van konden proeven. Tenslotte wordt de besproken tentoonstelling kort getoetst aan een lopend onderzoek naar de rol van een reeks Scheppend Ambacht-tentoonstellingen in de jaren vijftig en zestig als medium in een heroplevingsstreven van de kunstambachten.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Fifties Zilver werden enkele stukken uit Scheppend Ambacht in de provincie Antwerpen, zowel edelsmeedwerk als andere materialen, voor het eerst sinds vele jaren opnieuw samengebracht.

Gerelateerde publicaties

gravure-gaspard-duarte-rp-p-1944-1127_bis
Lees meer
Een netwerk van luxe
Publicaties

Timothy De Paepe - Museum Vleeshuis | Klank van de stad, Universiteit Antwerpen

Wiskemann
Lees meer
Wiskemann
Publicaties

Wim Nys - Tentoonstellingscatalogus "Fifties Zilver", Zilvermuseum Sterckshof, Deurne, 2008

Léopold Alexandre Vansteeger (1927– 2004) en de ateliers Pierre Vansteeger te Anderlecht
Lees meer
Léopold Alexandre Vansteeger (1927– 2004) en de ateliers Pierre Vansteeger te Anderlecht
Publicaties

Wim Nys - Tentoonstellingscatalogus "Fifties Zilver", Zilvermuseum Sterckshof, Deurne, 2008

Ondine, een onding van Expo 58?
Lees meer
Ondine, een onding van Expo 58?
Publicaties

Werner Adriaenssens - Tentoonstellingscatalogus "Fifties Zilver", Zilvermuseum Sterckshof, Deurne, 2008