Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Artists in residence  2022-2023 

Open oproep

Als deelnemer aan het artists in residence programma van DIVA mag je rekenen op tijd voor onderzoek, ruimte voor experiment en deskundige ondersteuning binnen jouw vakgebied.     

Een residentie in DIVA is een unieke kans om verder te groeien als maker en te reflecteren op jouw eigen werk. Het is ook de uitgelezen kans om in de bijzondere en gespecialiseerde bibliotheekcollectie van het museum te duiken én de rijke en diverse museale collectie beter te leren kennen.  

Het ontmoeten van het publiek en andere experts en professionals uit de sector is een essentieel onderdeel van de residentie. Zo brengen vooraanstaande makers, curatoren, theoretici en galerijhouders tijdens de residentieperiode een bezoek aan het DIVA Atelier om je feedback op maat te geven. Als resident krijgt je bovendien de kans om in dialoog te gaan met het publiek tijdens een DIVA talk en een toonmoment.  

 DIVA biedt je als resident:  

  • terugbetaling reis- en verblijfskosten tot € 1.500 
  • werk- en productiebudget tot € 1.500 

Duur?  

Een residentie in DIVA Atelier duurt drie maanden.  

Aantal residenties? 

Per jaar selecteert DIVA vier residenten: twee in het voorjaar en twee in het najaar.    

Selectiecriteria     

Als deelnemer moet je een relevante opleiding succesvol hebben afgerond binnen het vakgebied van juweelontwerp en edelsmeedkunst. Het museum stelt een team van deskundigen samen om een selectie te maken uit de kandidaturen.     

Wanneer?     

Als juweelontwerper of zilversmid kan je het hele jaar door een aanvraag indienen voor een verblijf in het DIVA Atelier. Eénmaal per jaar - in november – selecteert DIVA de residenten voor het volgende jaar. Om kans te maken op een residentieplaats in 2023 verwacht het museum jouw aanvraag vóór 6 november 2022.     

Hoe inschrijven?    

Je kandidatuur bestaat uit een motivatie en een projectvoorstel waarin je beschrijft wat je wenst te realiseren gedurende de residentie. DIVA geeft de voorkeur aan projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de resident.   

Dien je kandidatuur in via onderstaand formulier. De volgende deadline is 6 november 2022.  

AANVRAAGFORMULIER

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar atelier@divaantwerp.be.   

 


 

Over het DIVA Atelier  

Het DIVA Atelier is zo ingericht dat residenten er zelfstandig kunnen werken en verschillende technieken kunnen uitproberen. Residenten hebben op alle dagen vrije toegang tot het atelier van 8 tot 21 uur.    

Het DIVA Atelier is bijna 160 m² groot en bestaat uit vier aaneensluitende ruimtes. De eerste ruimte is de zuurkamer. Hier vind je een zuurtafel, zuurkast, opslag voor chemicaliën en een werktafel. Deze ruimte wordt onder andere gebruikt voor het witkoken, galvaniseren, anodiseren, poetsen en patineren van werkstukken.  

De tweede ruimte is ingericht als goudsmidatelier. Er staat een grote werkbank en je vindt er allerhande werkinstrumenten zoals een trekbank, pletwals, polijstmachine en een kast met klein gereedschap om juwelen te maken. In de handbibliotheek kan je een breed assortiment technische handboeken raadplegen.  

Hierna kom je in de smeedruimte. Zoals de naam het al zegt, staan hier werkbanken om te smeden, stevige bankschroeven, boomstammen, een ruim assortiment staken en hamers en een vuurplaats met verschillende branders. In deze ruimte staan verder nog een gietinstallatie, vulcaniseer apparaat, wasinjector en alles wat je nodig hebt om met de verloren was techniek aan de slag te gaan.   

Naast gieten, smeden, solderen, forceren en persen kan je in het DIVA Atelier ook ciseleren, emailleren, niëlleren, fold forming, mokume gane, …   

In de laatste ruimte kunnen de residenten elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.  

Lingjie Wang
Lingjie Wang - work in progress
Simon Marsiglia
Mara Balode
Mara Balode
Emmie Ray Hubbard
Lingjie Wang
Mara Balode - work in progress
Simon Marsiglia - purse
Emmie Ray Hubbard
Lingjie Wang
Mara Balode - work in progress
Simon Marsiglia
Emmie Ray Hubbard

Gerelateerde publicaties

Lingjie portret Atelier_crop
Lees meer
Meet: Lingjie Wang
Artists in residence

Artist in residence from May 2 till July 1, 2022

Mara_Balode (1)
Lees meer
Meet: Mara Balode
Artists in residence

Artist in residence from February 14 till June 12, 2022

IMG_0376_small
Lees meer
Meet: Simon Marsiglia
Artists in residence

Artist in residence from September 13 till October 24, 2021

E R Hubbard DIVA small
Lees meer
Meet: Emmie Ray Hubbard
Artists in residence

Artist in residence from September 13 till October 24, 2021