Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

Open oproep residenties 2024

 

Als deelnemer aan het artists in residence programma van DIVA mag je rekenen op tijd voor onderzoek, ruimte voor experiment en de mogelijkheid om jouw werk te tonen.     

Een residentie in DIVA is een unieke kans om verder te groeien als maker en te reflecteren op jouw eigen werk. Het is ook de uitgelezen kans om in de bijzondere en gespecialiseerde bibliotheekcollectie van het museum te duiken én de rijke en diverse museale collectie beter te leren kennen.  

Het ontmoeten van het publiek en andere experts en professionals uit de sector is een essentieel onderdeel van de residentie. Als resident krijgt je bovendien de kans om in dialoog te gaan met het publiek tijdens een DIVA talk en een toonmoment.   

DIVA biedt je als resident:  

  • terugbetaling reis- en verblijfskosten tot € 1.500 

  • werk- en productiebudget tot € 1.500 

Duur?  

Een residentie duurt minimaal twee maanden, maximaal drie maanden. 

Aantal residenties? 

Per jaar selecteert DIVA vier residenten: twee in het voorjaar en twee in het najaar.    

Selectiecriteria     

Als deelnemer moet je een relevante opleiding succesvol hebben afgerond binnen het vakgebied van juweelontwerp en edelsmeedkunst. Als deelnemer heb je een aantoonbare link met Vlaanderen (d.m.v. studies, verblijf, familie, etc.). Het museum stelt een team van deskundigen samen om een selectie te maken uit de kandidaturen.          

Wanneer?     

Voor een residentieplaats in 2024 verwacht het museum jouw aanvraag voor 18 februari 2024.      

Hoe inschrijven?    

Je kandidatuur bestaat uit een curriculum vitae, een motivatie en een projectvoorstel waarin je beschrijft wat je wenst te realiseren gedurende de residentie. DIVA geeft de voorkeur aan projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de resident.   

Dien je kandidatuur in via onderstaand formulier voor 18 februari 2024. 

AANVRAAGFORMULIER

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar atelier@divaantwerp.be.  

Over het DIVA atelier  

Het DIVA atelier is zo ingericht dat residenten er zelfstandig kunnen werken en verschillende technieken kunnen uitproberen. Residenten hebben alle dagen vrije toegang tot het atelier van 8 tot 21 uur.    

Het DIVA atelier is bijna 160 m² groot en bestaat uit vier aaneensluitende ruimtes. De eerste ruimte is de zuurkamer. Hier vind je een zuurtafel, zuurkast, opslag voor chemicaliën en een werktafel. Deze ruimte wordt onder andere gebruikt voor het witkoken, galvaniseren, anodiseren, poetsen en patineren van werkstukken.  

De tweede ruimte is ingericht als goudsmidatelier. Er staat een grote werkbank en je vindt er allerhande werkinstrumenten zoals een trekbank, pletwals, polijstmachine en een kast met klein gereedschap om juwelen te maken. In de handbibliotheek kan je een breed assortiment technische handboeken raadplegen.  

Hierna kom je in de smeedruimte. Zoals de naam het al zegt, staan hier werkbanken om te smeden, stevige bankschroeven, boomstammen, een ruim assortiment staken en hamers en een vuurplaats met verschillende branders. In deze ruimte staan verder nog een gietinstallatie, galvaniseerapparaat, wasinjector en alles wat je nodig hebt om met de verloren was techniek aan de slag te gaan.   

Naast gieten, smeden, solderen, forceren en persen kan je in het DIVA atelier ook ciseleren, emailleren, niëlleren, fold forming, mokume gane, … 

 

Vorige artists in residence

Afgelopen DIVA talks