Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Zes zalen, zes verhalen

"Mijn wereld gevuld met diamant, juwelen en edelsmeedkunst, ontplooit zich in een reis door mijn huis van zo’n 850 m². Mijn butler Jérome - tevens jouw persoonlijke gids - neemt je mee en laat je de verschillende kamers zien waar mijn meest kostbare schatten verborgen zijn. En tijdens je bezoek mag je die zelf bewonderen. Want wie mijn huis betreedt, is mijn bevoorrechte gast die ten volle mee geniet van mijn wonderlijke wereld."

De collectiestukken van zilver of goud met edelstenen/diamant zijn meer dan gewoon ‘objecten’. Het zijn dragers van verhalen, verhalen die zich niet altijd zomaar prijs geven. Bezoekers van vandaag kunnen de boodschappen die in het verleden aan een voorwerp zijn gegeven niet altijd lezen. Het is aan het museum om de verbinding te leggen tussen bezoeker en object, tussen heden en verleden. DIVA legt die brug door gebruik te maken van een specifieke scenografie en doorgedreven verhaalvertelling

DIVA's verhaal komt tot leven in zes zalen die elk een verhaal vertellen. DIVA: a Brilliant Story vertelt over het exotische karakter van luxeartikelen in de Wonderkamer, over het vakmanschap van diamant en edelsmeedkunst in het Atelier, over Antwerpen als het wereldcentrum van de diamanthandel in de Internationale Handelskamer, over de plaats van luxe-objecten in het dagelijkse leven in de Eetkamer, over het vraagstuk rond ethiek en echtheid in de diamantsector in de Kluizenruimte, en over de wereld van DIVA in het Boudoir.


De Wonderkamer 

De eerste stappen in DIVA’s huis zet je in haar verbazingwekkende Wonderkamer. In deze hedendaagse interpretatie van een collectiekamer - vormgegeven door Gert Voorjans - komen objecten uit alle windrichtingen samen in een cocon van luxe. Je maakt er kennis met het roemrijke verleden van Antwerpen. De stad was tot het midden van de zeventiende eeuw koploper in de productie en distributie van kunst en luxeartikelen. Edelsmeedkunst, juwelen, edelstenen en exotische curiosa als kokosnoten, schelpen en koraal waren zeer geliefd. In haar Wonderkamer vertelt DIVA meer over deze objecten en hun verzamelaars.

© DIVA / Gert Voorjans
DIVA's Wonderkamer (by Gert Voorjans)
© DIVA / Gert Voorjans
DIVA's Wonderkamer (by Gert Voorjans)
© DIVA / Gert Voorjans
DIVA's Wonderkamer (by Gert Voorjans)


Het Atelier

Zilver moet gepoetst worden, zo niet wordt het ‘zwart’. Dat is algemeen geweten. De verscheidenheid aan technieken om zilver tot leven te wekken is ontzettend breed: drijven, graveren, het gebruiken van gietmodellen, ciseleren, draad trekken, bruneren, stempelen, stippelgravure enzovoort. Het atelier van een edelsmid kent dan ook vele soorten gereedschappen. De technieken en het proces van edelsmeden worden in de tweede kamer, het Atelier, duidelijk gemaakt aan de bezoekers. Eén wand is gewijd aan de edelsmeedkunst en de andere zijde aan het evenzo moeilijke als boeiende vak van diamantslijper. Het vakmanschap van een diamantslijper doet niet onder voor dat van edelsmid. Het is een ambacht dat gepaard gaat met een ongeëvenaarde precisie en enorme vakkennis.

©DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's atelier
© DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's atelier


Internationale Handelskamer 

DIVA’s butler neemt je daarna mee naar het universum van de internationale diamanthandel. Een multimediale wereldbol maakt in een oogopslag duidelijk waarom Antwerpen het wereldcentrum voor diamant was en nog steeds is. Via geprojecteerde handelsroutes op een multimediale globe zie je de wegen die diamant al 550 jaar naar Antwerpen leiden. In zeven geanimeerde kortfilms komen bijzondere historische personages aan het woord die een belangrijke rol hebben gespeeld in de diamanthandel naar Antwerpen. Maar geen nood, DIVA’s butler wacht op je tot je zelf naar de volgende kamer wil.

© DIVA / Carla Janssen Höfelt
Internationale Handelskamer
© DIVA / Carla Janssen Höfelt
Internationale Handelskamer


De Eetkamer 

In de volgende ruimte nodigt DIVA je uit aan haar surrealistische compositie van tafels aan te schuiven. Een overdonderende hoeveelheid luxueus tafelservies staat er op een feestmaaltijd te wachten. Flarden van conversaties prikkelen je nieuwsgierigheid. Een centraal hoorspel voert je mee in een sfeer van decadentie en overvloed. Etiquetteregels en verhalen over Antwerpse adellijke families duiden het gebruik van zilver en het verschil tussen arm en rijk. Kinderen kunnen van onder de tafel bekijken wat er zich rondom hen allemaal afspeelt. Langs de wanden worden juwelen getoond uit verschillende periodes met bijhorende silhouetten.

© DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's Eetkamer
© DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's Eetkamer


De Kluis 

Alvorens je je in DIVA’s boudoir begeeft, stap je binnen in een hoog beveiligde kluis. We zetten je zelf aan het denken. In de kluis beantwoord je een aantal vragen, met als dé hamvraag: is het echt of vals? Een schat aan kennis en verhalen geeft zich prijs wanneer je een aantal vragen beantwoordt. DIVA wijdt je in in de wereld van synthetische diamanten en certificaten, van echte en valse zilvermerken, … Een assortiment aan doe-het-zelf testen, filmfragmenten en animaties geeft je een inkijk in verschillende soorten diamantcriminaliteit en de bestrijding ervan. Je komt vanalles te weten over de methoden om onderscheid te maken tussen nep en authentiek.

© DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's Kluis
© DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's Kluis


Het Boudoir 

DIVA buitengaan, doe je in stijl. Betreed DIVA’s heuse juwelenboudoir waar ze haar meest kostbare schatten bewaart. Elk juweel heeft een betekenis, een geschiedenis en een persoonlijk verhaal. Je wordt ondergedompeld in de wereld van glamour met koninginnen, operazangeressen, pop- en filmsterren. Je leert er alles over hun invloed op de ontwikkeling van juwelen... Ontdek er de DIVA in jezelf!

© DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's Boudoir

Gerelateerde activiteiten

rock diva
Lees meer
Groot openingsfeest
events
5 - 6 mei 2018

Op 5 en 6 mei viert DIVA haar opening met een groots feest!

render 1 diva
Lees meer
DIVA: a Brilliant Story
vast aanbod
Dagelijks vanaf 7 mei, uitgezonderd op woensdag

Ontdek DIVA vanaf 7 mei 2018 en treed binnen in een schitterend universum vol diamant, juwelen en edelsmeedkunst.

Bekijk ook

Lees meer
Mijn verhaal

Vanaf 7 mei is er in Antwerpen een nieuwe, briljante DIVA te bewonderen. Ontdek haar verhaal nu al.

Lees meer
Mijn leven

Het Zilvermuseum en het Diamantmuseum worden DIVA, Home of Diamonds.

Lees meer
Mijn toekomst

DIVA's toekomst ziet er rooskleurig uit... Of is het loepzuiver wit en schitterend zoals het een top-diamant betaamt? Ze is er alleszins klaar voor!