Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Interactief tentoonstellingsparcours

"Mijn wereld gevuld met diamant, juwelen en edelsmeedkunst, ontplooit zich in een reis door mijn huis van zo’n 850 m². Mijn butler - en tevens jouw persoonlijke gids - neemt je mee en laat je de verschillende kamers zien waar mijn meest kostbare schatten verborgen zijn. En tijdens je bezoek mag je die zelf bewonderen. Want wie mijn huis betreedt, is mijn bevoorrechte gast die ten volle mee geniet van mijn wonderlijke wereld."

De eerste stappen in DIVA’s huis zet je in haar verbazingwekkende Wonderkamer. In deze hedendaagse interpretatie van een collectiekamer komen objecten uit alle windrichtingen samen in een cocon van luxe. Je maakt er kennis met het roemrijke verleden van Antwerpen. De stad was tot het midden van de zeventiende eeuw koploper in de productie en distributie van kunst en luxeartikelen. Edelsmeedkunst, juwelen, edelstenen en exotische curiosa als kokosnoten, schelpen en koraal waren zeer geliefd. In haar Wonderkamer vertelt DIVA meer over deze objecten en hun verzamelaars.

©DIVA
DIVA's Wonderkamer (by Gert Voorjans)
©DIVA / Carla Janssen Höfelt
DIVA's atelier
©DIVA
de multimediale wereldbol
©DIVA
surrealistische compositie van tafels
©DIVA
DIVA's kluis

In de volgende ruimte kom je te weten hoe al dit moois gemaakt wordt. Te midden van een tijdloos atelier krijgt het vakmanschap van diamantslijpen en edelsmeden vorm. Neem plaats aan een werkbank en bekijk zelf de informatie die jou het meest boeit.

 

DIVA’s butler neemt je daarna mee naar het universum van de internationale diamanthandel. Een multimediale wereldbol maakt in een oogopslag duidelijk waarom Antwerpen het wereldcentrum voor diamant was en nog steeds is. Via geprojecteerde handelsroutes zie je de wegen die diamant al 550 jaar naar Antwerpen leiden. De schermen en filmpjes tonen je bovendien nog heel wat extra informatie. Maar geen nood, DIVA’s butler wacht op je tot je zelf naar de volgende kamer wil.

 

In de volgende ruimte nodigt DIVA je uit aan haar surrealistische compositie van tafels aan te schuiven. Een overdonderende hoeveelheid luxueus tafelservies staat er op een feestmaaltijd te wachten. Flarden van conversaties prikkelen je nieuwsgierigheid. Een centraal hoorspel voert je mee in een sfeer van decadentie en overvloed. Etiquetteregels en verhalen over Antwerpse adellijke families duiden het gebruik van zilver en het verschil tussen arm en rijk.

 

Alvorens je je in DIVA’s boudoir begeeft, stap je binnen in een hoog beveiligde kluis. Een schat aan kennis en verhalen geeft zich prijs wanneer je een aantal vragen beantwoordt. Verschillende doe-het-zelf testen, filmfragmenten en animaties geven je inkijk in verschillende soorten diamantcriminaliteit en de bestrijding ervan.

 

DIVA buitengaan, doe je in stijl. Betreed DIVA’s heuse juwelenboudoir waar ze haar meest kostbare schatten bewaart. Ontdek er de DIVA in jezelf!

Gerelateerde activiteiten

rock diva
Lees meer
Groot openingsfeest
events
5 - 6 mei 2018

Op 5 en 6 mei viert DIVA haar opening met een groots feest!

Bekijk ook

Lees meer
Mijn verhaal

Binnenkort is er in Antwerpen een extra DIVA te bewonderen. Behalve de kathedraal zal je er de DIVA van de Koraalberg, het hoogste punt van Antwerpen kunnen bewonderen.

Lees meer
Mijn leven

DIVA zag het levenslicht in 2013 toen het Diamantmuseum én het Zilvermuseum de deuren sloten en de tijd rijp was voor een nieuw(e) (t)huis voor de collecties van deze twee musea. ...

Lees meer
Mijn toekomst

DIVA's toekomst ziet er rooskleurig uit... Of is het loepzuiver wit en schitterend zoals het een top-diamant betaamt? Ze is er alleszins klaar voor!