Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Diamantmuseum met een hart voor zilver

"Net zoals een diva schittert op het witte doek, straalt de schittering van diamant in Antwerpen af op zijn omgeving. Daarom verwelkom ik, DIVA, jou vanaf 7 mei in mijn huis. Mijn butler Jérome begeleidt je vanaf dan graag doorheen mijn huis en het volledige museum. Ondertussen ben je nu al meer dan welkom om de inkomhal en museumshop te ontdekken."

"Mijn butler Jérome, jouw persoonlijke gids, neemt je mee op een interactieve, emotionele ontdekkingsreis langs de verschillende aspecten van edelsmeedkunst, juwelen en bovenal diamant. Daarom heet mijn huis DIVA. Antwerp Home of Diamonds. Je ontdekt er mijn verborgen schatten en nog zoveel meer.

Je maakt niet enkel kennis met de rijke geschiedenis van edelsmeedkunst in Antwerpen, maar je ontdekt bovendien alles over de handel, het vakmanschap en de consumptie van luxeproducten in ons wereldcentrum voor diamant.

DIVA. Antwerp Home of Diamonds als nieuwe naam voor de versmelting van het Zilver- en Diamantmuseum legt de nadruk op diamant. Dit omwille van de rol die diamant als economische motor voor de Scheldestad al eeuwenlang vervult.

Maar tegelijk is mijn huis zo veel meer dan diamant. Dankzij de uitzonderlijke collectie edelsmeedkunst van het vroegere Zilvermuseum, maakt het de brug naar de wereld waarin diamant het meest op haar plaats is: de wereld van glamour en luxe; de wereld van juweliers en edelsmeden."

Ruwe en geslepen diamant.
Photo: Wouter Van Vaerenbergh

Ruwe en geslepen diamant // Photo: Wouter Van Vaerenbergh

Uitzonderlijke collectie edelsmeedkunst

"Mijn zilvercollectie is uniek. De collectie die uit het voormalig Zilvermuseum in het kasteel Sterckshof in Deurne komt, bestaat uit zo’n 1400 zilveren kunstvoorwerpen die een half millennium Belgische edelsmeedkunst omvatten. Het Antwerps zilver is het best vertegenwoordigd, vooral uit het ancien régime (oud bestuur van voor de Franse Revolutie van 1789). De collectie is bijzonder rijk aan tafelzilver, maar er is ook toilet-, gilden- en kerkelijk zilver. De collectie vertelt het verhaal van luxueus Antwerpen, Vlaanderen en België."

Unieke historische ligging

"De wijk achter het Antwerpse stadhuis, waarin mijn Home of Diamonds verrijst, was (en is) al meer dan 500 jaar een site waar edelsmeden woonden, werkten en hun product verkochten. Vooral sinds de Gouden Eeuw van Antwerpen tref je hier een bloeiende handelsbuurt aan met onder meer het huis “De Gulden Sterre” waarin goudsmid Jacob van der Vijlen al in 1497 twee winkels ‘bediende’ en het huis “Den Luipaert” waarin ontelbaar vele goud- en zilversmeden waren gehuisvest. Ook vlakbij bevinden zich zowel het geboortehuis van Antoon Van Dijck (1599-1690) als dat van Jacob Jordaens (1593-1678). In de Hofstraat bevindt zich het huis “Den Rhyn” waarachter een 16de eeuws pand schuilt met een binnenkoer. Hier was de eerste handelsbeurs van Antwerpen gevestigd, verbonden met “het ambachtshuis van de edelsmeden”. Ook vlakbij, op de hoek van de Grote en de Kleine Koraalberg, staat het huis “Den Coraeltack” zoals het in 1579 werd genoemd. Het huis werd aan de juweliers en kooplieden, gespecialiseerd in edelgesteenten toegewezen. Tot slot bevindt zich vlakbij de Zilversmidstraat, al sinds 1307 de verblijfplaats van zilversmeden en drijvers.

Deze historiek biedt mijn huis extra context en zorgt voor een rijkelijk gestoffeerd arsenaal aan verhalen waarin alle objecten en het productaanbod worden gekaderd. Ook het DIVA atelier, een hedendaags atelier voor workshops en masterclasses over edelsmeedkunst, gelegen op de DIVA-site, knoopt opnieuw aan bij dit schitterend verleden.

Ik verwelkom je vanaf 7 mei dan ook graag in mijn huis!

Liefs, DIVA"

Ps: Elke eerste donderdag van de maand stuur ik je een mailtje met het laatste nieuws en een unieke blik op de facetten van onze collectie. Inschrijven kan hier!  

Gerelateerde publicaties

Lees meer
Wereldfiguren en diamant
Mijn verhaal

DIVA stelt je graag haar inspiratiebronnen voor, die elk een belangrijke rol hebben gespeeld in de diamantgeschiedenis.

Bekijk ook

Lees meer
Mijn leven

Het Zilvermuseum en het Diamantmuseum worden DIVA, Home of Diamonds.

Lees meer
Mijn huis

Een diva omringt zich graag met luxe. Haar collectie is rijkelijk voorzien van allerlei voorwerpen in edele metalen. Diamant, voor een DIVA de kers op de taart zal vanaf eind 2017 ...

Lees meer
Mijn toekomst

DIVA's toekomst ziet er rooskleurig uit... Of is het loepzuiver wit en schitterend zoals het een top-diamant betaamt? Ze is er alleszins klaar voor!

Lees meer
Praktische info & tickets

DIVA's onthaal & museumshop zijn elke dag geopend van 10u tot 18u, met uitzondering van woensdag.