Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

DIVA zet met expo Gracieus art nouveau in de kijker (25/5/2016 – 15/1/2017)

Na Precieus presenteert DIVA vanaf 25 mei 2016 ( tot 15 januari 2017) Gracieus: een nieuwe dubbeltentoonstelling in de twee paviljoenen aan het MAS. De expo is gewijd aan een specifieke stijlperiode, de art nouveau. Tijdens deze periode speelde ons land internationaal een vooraanstaande en innoverende rol op het vlak van de productie van tafelzilver en bij de creatie van juwelen. Gracieus is het tweede luik binnen een drieluik en kwam tot stand dankzij medewerking van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en de Koning Boudewijnstichting (KBS) en het mecenaat van Umicore Precious Metals Refining Hoboken.

De art nouveau is een bijzonder verfijnde en gracieuze stijl, waarvan architect Victor Horta (1861-1947) één van de absolute pioniers was. Eén van de belangrijkste kenmerken van de Belgische art nouveau is de typische zweepslaglijn, die rechtstreeks geïnspireerd is op de natuur. De herontdekking van de Japanse kunst in de tweede helft van de 19de eeuw speelde hierin een grote rol. Andere typische kenmerken zijn het vernieuwend materiaalgebruik en de integratie van dierenmotieven: invloeden die de geselecteerde expo-objecten aantonen.

Twee spilfiguren die hun sporen hebben verdiend met art nouveau zilverwerk en juwelen, zijn Philippe Wolfers (1858-1929) en Leopold van Strydonck (1865-1939).

Philippe Wolfers is vanaf 1885 vennoot in het familiebedrijf Louis Wolfers Père et Fils en vanaf 1897 artistiek directeur van de firma Wolfers Frères in Brussel. Als ontwerper maakte hij een ontelbare reeks plantenstudies van orchideeën, papavers, pioenen en andere bloemen. Hieruit werd binnen het huis Wolfers ruim geput bij de realisatie van tafelzilver. De schenkkan Pioenen uit de collectie van DIVA illustreert dit perfect.

Het huis Wolfers was ook bekend om zijn juwelen. Het was opnieuw Philippe Wolfers die in 1897 begon met het ontwerpen van sieraden in nieuwe stijl. Hij besefte dat email een essentieel onderdeel was van het art nouveaujuweel. Maar net zoals de Franse edelsmid en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945) beheerste Philippe de emailtechniek zelf niet, maar wou hij ze wel onder de knie krijgen. Omstreeks 1900 slaagde hij daarin en begon hij met het allermoeilijkste: het vensteremail. Wolfers blonk werkelijk uit in deze techniek, die zich perfect leende om kleur te geven aan insectenvleugels, een geliefkoosd onderdeel van bijvoorbeeld art nouveauhangers.

Ofschoon Philippe Wolfers de belangrijkste vertegenwoordiger was van het Belgische art nouveaujuweel, was hij niet de enige. Leopold van Strydonck (1865-1939) ontpopte zich iets later tot een voortreffelijk vertegenwoordiger. Zijn juwelen, die steevast tot in de perfectie zijn gerealiseerd, werden onder andere uitgevoerd door juweliers als Wolfers Frères en het huis Auguste Feys. Uit de collectie van DIVA wordt onder meer een art nouveauhanger van Van Strydonck getoond, maar is ook deze sierkam van Philippe Wolfers van de KBS te bewonderen.

Gracieus brengt een 50-tal art nouveauobjecten, waaronder enkele absolute topstukken samen, die dankzij de samenwerking tussen de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), de Koning Boudewijnstichting (KBS) en DIVA te zien zijn in het Umicore Zilverpaviljoen en het Diamantpaviljoen aan het MAS. Van dinsdag tot zondag, van 10u tot 17u, GRATIS. http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dcul/zilver-diamant.html

Gustav Klimt is trouwens één van de meest prominente leden van de Wiener Secession, de Weense jugendstilbeweging. Zijn werk is onder andere te zien in het Stocletpaleis, een villa die gebouwd is naar het ontwerp van de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann (1870-1956). Het gebouw in Sint-Pieters-Woluwe wordt beschouwd als zijn magnum opus en het sluitstuk van de jugendstil.

 

Persberichten ontvangen

Ben je geïnteresseerd om onze persberichten te ontvangen (via e-mail), contacteer dan:

Suzanne de Lange
E-mail: suzanne.delange@divaantwerp.be
Telefoon: +32 (0)3 360 52 47